Zašto je važno korištenje naljepnica i obilježavanje u domu?

Kad sam kod klijenta i kada konačno sredimo neki prostor, onda im kažem da obilježe te svoje kutije, ladice, police, kontejnere, staklenke. Pa me svi u čudu gledaju i govore mi: Pa znam što je unutra, sada sam sve to stavila tu. Međutim, to je zabluda, znate i sami koliko ste puta rekli vašim ukućanima da vam nešto donesu, a oni nisu znali gdje je to (iako su stajali upravo ispred toga). Stoga smatram da je važno i u domu koristiti naljepnice za obilježavanje:

  1. Naljepnice vas obvezuju da vratite stvari na svoje mjesto. Označavanje ladica vas sprečava da nešto samo bacite u prvu ladicu koju možete doseći. Odnosno, podsjeća vas da, npr. vrpce imaju svoju posebnu kutiju, nije u redu baciti ih u bilo koju kutiju.
  2. Kako obvezuju vas koji ste to organizirali i sredili, obvezuju i pomažu ostalim ukućanima da znaju kamo stvari idu. Ne morate više podsjećati supruga i djecu gdje što stoji jer im sve piše.
  3. Može uštedjeti puno vremena vama i ostalim ukućanima jer olakšava pronalaženje stvari.

Ovaj primjer na lijevo strani je vrlo čest primjer u našim ostavama. Domaćica je sve lijepo organizirala, kontejneri za čuvanje su svi isti, sve je lijepo posloženo. Međutim, za neke posude na prvi pogled nije jasno što se u njima nalazi. I sad, recimo, domaćica radi kolače jer gosti stižu za pola sata, kaže kćeri dodaj mi rogač, kćer dođe u ostavu i blijedo gleda u kojoj bi sada od ovih posuda trebao biti rogač. Naravno sad domaćica mora prekidati ono što radi i sama doći u ostavu po rogač, ili dati sljedeće upute: treća posuda s lijeva na drugoj polici odozgor – pa se ti sad snađi :).

Kada na staklenci ili posudi za čuvanje hrane piše što je (kao na desnoj slici), svima je sve jasno.

 

Kako obilježavati? 

Osnovno je da obilježavanje mora biti jednostavno i razumljivo svim ukućanima. To mogu biti isprintane naljepnice, naljepnice ispisane rukom, to može biti ona crna folija po kojoj se piše kredom, već gotove naljepnice kojih na internetu ima jako puno, itd. Pazite koji font koristite, jer želite da bude čitko, možda i s neke veće udaljenosti. Imajte na umu da vam je cilj lako pronaći stvari. Izbjegavajte pisanje direktno na kutiju ili posudu, jer kod ponovne upotrebe tog spremnika za nešto drugo, može izgledati neuredno kad prekrižite jedan tekst i stavite drugi.