Neke osnovne pojmove njegujućeg minimalizma obradili smo u prethodnom članku

Što je to zapravo njegujući minimalizam?, a sada ću vas ovdje još probati malo nagovoriti da se upustite u ovo putovanje.

Sreća počinje kod kuće, zar ne? Svi mi želimo da naši domovi budu funkcionalni kako bi se u njima osjećali sretno i opušteno. Iznad svega, trebalo bi moći lako živjeti u takvom domu.

Međutim, većina nas posjeduje previše stvari. Postajemo svijet sakupljača, jer, suočimo se, vrlo je teško pustiti stvari. Možda smo nešto kupili jer smo mislili da nam je to potrebno u nekom trenutku. Možda još uvijek ima oznaku cijene, pa se osjećamo krivim zbog toga što se moramo riješiti nečeg novog. Ili smo možda primili dar ili naslijedili nešto za što znamo da nikada nećemo koristiti, ali se ne možemo natjerati da to odbacimo. Bez obzira na razlog, sve ove stavke zatrpavaju naš dom i imaju negativan utjecaj na vaše ukupno blagostanje. Znanstvenici čak navode sljedeće negativne učinke gomilanja: ometanje, tjeskoba, krivnja, sramota i frustracija. Nadalje, nered nam otežava opuštanje i koči našu kreativnost.

Minimalizam

Suprotno gomilanju stvari je minimalizam. Međutim, na snazi je sterotip da je minimalizam hladan i neprivlačan. Možda onaj akestski minimalizam i je takav, ali ovaj njegujući minimalizam to nije. Zašto? Zato što je glavna premisa njegujućeg minimalizma da se okružite stvarima koje volite, koristite i lijepe su vam. Možete to shvatiti i kao UMJETNOST IMANJA DOVOLJNO, upravo onoliko koliko vam treba, što je fantastično obuhvaćeno i skandinavskim principom lagom (preneseno značenje: ni previše, ni premalo).

Njegujući minimalizam je praktičan, funkcionalan te jednostavno lišen svih suvišnih detalja. Međutim, ako ste do sada puno sakupljali stvari, sigurno može biti teško sada odjednom početi eliminirati sve te stvari. Da bi vam to bilo lakše, otvorila sam grupu na Facebooku gdje se zajedno rješavamo svojih viškova. Još uvijek nam se stignete pridružiti.  (In&Out detoksikacija doma, https://web.facebook.com/groups/359158044700703/) 

Minimalizam u kupovini

Jednom kada usvojite ovaj način razmišljanja, on utječe kompletno na vas, pa tako i na vaš odnos prema kupovini. Time se mijenjaju i vaše financije jer kupujete puno manje stvari. A sve je to u skladu s održivim razvojem koji je neophodan ako želimo i dalje živjeti na ovoj našoj divnoj planeti. Stoga, kad idete sljedeći put  u kupovini, molim vas da razmislite o ovoj piramidi.

 

Vaša Kristina