Što je zapravo njegujući minimalizam?

Minimalizam je namjerno oslobađanje od viška u vašem životu, tako da možete posvetiti vrijeme i energiju stvarima koje su vam doista važne.

To je izbor životnog stila, ali to nije samo bacanje i ograničavanje onoga što posjedujete, već pažljivo gledate na ono što imate, što vam je potrebno i kakav su vam doprinos te stvari, kakav utjecaj one imaju na vaš život.

Koja je svrha minimalizma?

Prihvaćanje minimalističkog način razmišljanja omogućuje vam da odredite prioritete svog života i da zadržite samo stvari, obaveze itd. koje su neophodne vama i životu koji želite živjeti. Kada otpustite stvari koje imate i činite samo iz obveze, a zadržite one stvari koje vam pomažu da se idete smjerom kojim želite, to vam daje osjećaj slobode i usredotočenosti.

Njegujući minimalizam nije ekstreman. Minimalizam ne mora biti vidljiv u svakom aspektu vašeg  života, to je više pristup životu i  vrednovanju stvari u skladu s vama.

Oslobađanje od stvari nije uvijek pravi odgovor . Ponekad je, ponekad nije. Ništa što ćete pročitati na ovim stranicama nije obavezno, vodite se vlastitim osjećajem, provedite samo ono što vam odgovara. Njegujući minimalizam je alat koji će vam pomoći, a ne nešto što će vas definirati.

Minimalizam izgleda drugačije za svaku osobu / obitelj. Za neke od vas, minimalizam će imati tipičan asketski izgled, za druge će biti s više stvari u prostoru. Ne postoji ispravan ili pogrešan način da budete minimalist. Ja sam minimalistkinja, ali ako uđete u moj dom, to ne bi bila prva stvar na koju se sjetite.

Kako njegujući minimalizam utječe na vaše financije

Budući da minimalizam mijenja vaš način razmišljanja, on također mijenja način na koji trošite. Ako ste naporno radili kako biste otpustili sve suvišne materijalne predmete iz svog doma, dobro ćete razmisliti prije kupnje još jednog sjajnog predmeta koji ćete vratiti u svoj dom. U kupovinu idete iz nužde, a ne iz dosade ili kao posljedica utjecaja konzumerizma.

Kako njegujući minimalizam utječe na uvjerenja

Budući da je njegujući minimalizam pomak od reaktivnog načina života na proaktivni, sigurno će imati utjecaja na vaš sustav vjerovanja. Kada se bavite otklanjanjem svog viška, to je kao uklanjanje sve što ste ikada koristili da biste se sakrili iza nečega ili se odvratili. Zapamtite da je njegujući minimalizam alat koji će vam pomoći u životu. Dobivate slobodu od svih ometanja i tada možete biti ono što stvarno jeste.

Može li netko biti minimalisist ako i dalje ima – stvari, djecu, posao, auto, kuću, dvorište, itd?

Da da da!! Njegujući minimalizam nije neka vrsta asketizma gdje nema uživanja, baš naprotiv u ovom obliku minimalizmu vi zadržavate SVE PRAVI STVARI IZ VAMA PRAVIH RAZLOGA.

Kad jednom donesete svoju odluku da želite smanjiti količinu stvari, ako živite s obitelji ili partnerom, to se može činiti teško. Vrlo često dobijem pitanje, što ako se moj partner ne slaže s ovim, kako će i hoće li on prihvatiti ovu promjenu?

Znate i sami da se samo vi možete mijenjati, stoga ne brinite o ljudima koji žive s vama. Vodite računa o stvarima za sebe, smanjite vlastite stvari i sve što se smatra “vašim teritorijem”. Dakle, ako ste jedini koji kuha, onda slobodno pojednostavite kuhinju. Ali ako se stvari dijele, o tome prvo razgovarajte i dogovorite se. Uzmite si vremena da razgovarate o tome zašto želite pojednostaviti, razgovarajte o prednostima i vašoj glavnoj motivaciji za prihvaćanje pojednostavljenog načina života.

Nemojte dopustiti da vas obeshrabri ako vaši ukućani na prvu ne vide prednost od promjene životnog stila. Vrlo često čujem izgovor: “Nema smisla pokušavati, kad se on/ona neće baviti svojim stvarima!” Ali ima smisla! Činite to isključivo zbog sebe! Možete pojednostaviti svoju stranu spavaće sobe, svoju stranu ormara i sve ostalo što je vaše. Rutinu čišćenja možete razviti jednostavno zato što se tako osjećate bolje. Možda vaš partner neće sudjelovati, ali u redu je: vaš cilj je da se vi promijenite, pa to učinite za sebe. Oni će vidjeti promjenu i mogu biti nadahnuti da se promijene, ali nema jamstva.

(nastavlje se… )