Uredne dječje sobe – stvarnost ili mit? Da, vrlo često dobijem upit kako organizirati djecu, da li je uopće moguće očekivati od djece da budu uredna, da njihove sobe/ormari/radni stolovi budu uredni.

Naravno da je moguće, ali ih to moramo naučiti. Vjerovali ili ne, organiziranje nije urođeni talent – to se može naučiti.

Tajna je u tome da, koliko god je to moguće, u taj posao uključite i dijete. Koliko god bili u napasti da se ušuljate unutra s vrećom za smeće kako biste izbacili sve „gluposti i nepotrebne sitnice“, dugoročni uspjeh bit će zajamčen jedino ako djetetu dopustite da sudjeluje u uređenju, promjenama, i održavanju njegovog, odnosno njezinog prostora. Zajednički rad vam pruža također prigodu da još bolje upoznate osobnost svog djeteta. Dok promatrate i pomažete djetetu da donosi odluke o tome što zadržati, a što baciti, dobit ćete uvid u to kako radi njihov mozak i čemu pridaju vrijednost, što je njima važno.

Da vidimo prvo što sve može stvarati nered u dječjoj sobi.

Organiziranje je dosadno i zamorno, a na kraju je opet sve u neredu. To je jedna stara premisa koje se jako puno ljudi drži. Poanta je u tome da mjesta odlaganja budu privlačna i da savršeno odgovaraju onome što u njih dolazi – samo tako će djeca sa zadovoljstvom odlagati stvari tamo gdje im je mjesto.

Stvari nemaju svoje mjesto. Djeca gomilaju nove stvari brže nego što ih mogu držati pod kontrolom. Teško im je pronaći prostor gdje će ih odlagati, i, vrlo često, gotovo nikada im ne odrede samo jedno mjesto.

Neodgovarajući smještaj stvari. Smještajni prostor u dječjim sobama često je nepraktičan i neodgovarajući tako da i najbolje organizacijske mjere padaju vodu. Npr, police su previsoko, ladice preuske, ormarići su daleko od mjesta na kojem se stvari koriste.

Složen i zbunjujući sustav organiziranja. Dječje sobe su često napravljene prema logici nekog drugog, najčešće roditelja, što možda ne odgovara logici djeteta.

U idealnom slučaju, dječja soba bi trebala biti odraz djetetove jedinstvene osobnosti, njegovih snova i težnji – mjesto gdje će se razvijati, napredovati, razmišljati, gdje će mu biti osiguran miran san i ugodno mjesto za rad.

Djeca vole rješavati probleme, a upravo se o tome radi kod organiziranja. I ako ostanete mirni i puni podrške, a ne osuđujući, vaše dijete će uživati ​​posebnu pažnju i vrijeme zajedno s vama. Da, organiziranje zapravo može služiti jačanju vašeg odnosa.

 

VODIČ PO GODINAMA ZA RAZVIJANJE ORGANIZACIJSKIH VJEŠTINA

PREDŠKOLSKA DJECA (2 DO 5 GODINA)
Naučite vaše dijete koncept da svi predmeti imaju određeno mjesto. Još je davno Aerodrom pjevao: Stavi pravu stvar na pravo mjesto, čini to često“. U ovoj fazi vi ste nesumnjivo u vodstvu. Vaš je zadatak organizirati njegovu sobu, a posao vašeg djeteta je pomoći očistiti i odložiti igračke na svoje mjesto prije nego što prijeđe na sljedeći zadatak. Budite veseli i afirmativni u svojim porukama, pripovijedajući kako to radite sa svakodnevnim predmetima (Stavljam četkicu natrag u čašicu kako bismo je pronašli sljedeći put kad nam zatreba!) i uključite ih u vraćanje svake stvari na svoje mjesto.

ŠKOLSKA DJECA (6 DO 10 GODINA)
Od 5 do 10 godina, djeca mogu naučiti organizirati svoje stvari. U ovoj dobi glavna stvar koju treba naučiti da bi organizacijski sustav bio uspješan za vaše dijete, da predmeti moraju biti grupirani na temelju načina na koji ONI misle (a ne na način na koji VI mislite). Stvaranje vlastitog jedinstvenog sustava omogućuje im da uvijek znaju gdje pronaći i vrati predmete. Započnite sa stvarima koje svakodnevno koriste, kao što su: odjeća (traže li stvari prema vrsti odjeće, boji odjeće ili prema prigodi – školi, vikendu, izlazak), knjigama (po predmetu, vrsti ili abecedi), školske stvari (prema predmetu). U tome vam uveliko može pomoći pitanje: Gdje ćeš potražiti ovaj predmet? Jednom kada je njihov jedinstveni sustav dizajniran, oni se mogu smatrati odgovornim za njegovo održavanje.

PRED-PUBERTET (11 DO 13 GODINA)
Ovo je vrijeme kada djeca počinju pokazivati tendenciju nereda jer dječja soba polako prelazi u sobu pomalo odrasle osobe, a i oni su sami zbunjeni promjenama koje se dešavaju unutar njih sami. Ni sami ne znaju da li su djeca ili odrasli, pa se tako ponašaju sa svojim stvarima.  Iskoristite ovo vrijeme da ih naučite da razviju sposobnost (vještinu) kako procijeniti što im doista treba/žele, kako prepoznati i sačuvati najvažnije suvenire, i ostalo otpustiti, kako bi napravili mjesta za novu odjeću, knjige, hobije koji su njima sada važni. Oslobađanje i otpuštanje svega zastarjelog može biti osnažujuće iskustvo; ona stvara prostor za njih da razmisle o tome tko su bili, tko su i tko žele postati. A još kada pri tome uvide da prihvaćate njihovo mišljenje, da se njihova odluka poštuje, s veseljem će stvarati red u svom prostoru.

TINEJDŽERI (14 do 18 godina)
Kako djeca postaju starija i društvenija, počinju shvaćati vrijednost organizacije koja podupire njihov vrlo zaposlen život. Vođenje brige o  pohrani i pristupu njihovim omiljenim stvarima usklađuje se s njihovom motivacijom – izgledati dobro, osjećati se dobro i uvijek biti spremni za akciju.

 

 

……….

Kada djeca uče kako se organizirati, ujutro je manje pomahnitalih potraga za domaćom zadaćom, nogometnim opremom i ruksacima. Ako naučite svoju djecu kako se organizirati, olakšat ćete im da pronađu ono što im je potrebno kada im je potrebno, da se osjećaju ugodno u svom prostoru i provode vrijeme na stvarima koje su njima važne.

Ne očekujte trenutne rezultate – organiziranje je proces koji se ovladava i poboljšava tijekom cijelog života. Potrudite se da to bude pozitivno iskustvo i izgradite njihovo samopouzdanje dok ih vodite na tom putu. Uklonite fraze “Tako si neorganiziran/a!”, “Tako si neuredan/a!”, “Očisti svoju sobu – to je pravi svinjac!” Svi su organizirani na neki način. Otkrijte i prepoznajte načine na koje je vaše dijete organizirano i ponavljajte mu to dosljedno i pouzdano.

Shvatite da je ovo vaše putovanje i da u njemu morate uživati. Jedino tada ima smisla. Stoga, sretan vam put!