Iako se možda na prvi pogled čini da natrpana ladica sa kozmetičkim proizvodima nije neka velika stvar i da nema utjecaja na vašu financijsku situaciju, stvarnost je znatno drugačija. Razmislite malo koliko godišnje potrošite na kozmetiku, neke akcijske proizvode i povoljne prilike koje zatim neiskorištene stoje u vašim ladicama. Vi možete i bolje, zar ne! 

Nije sve u cijeni

Međutim, iznenađujuće je da kod brige o ljepoti nije sve o cijeni. Češće je to pitanje vrijednosti, odnosno kombinacija cijene i broja puta koliko često ćete koristiti određene proizvode. Nije svejedno da li ste platili npr. 50 kn za neko sjenilo specijalne boje samo zbog jedne prigode, ili ste kupili rumenilo za 150 kn koje ste koristili svaki dan tijekom 2-3 mjeseca. Kako bi manje potrošili na ljepotu, a i dalje izgledali fantastično, počnite koristiti najbolje izbore koji ovise o tome što volite , što koristite i što vam pristaje.

Rješavanje viška

Izvadite sada sve iz ladica, košara i ormarića i stavite na pod. Uzmite svaku stvar u ruke i zapitajte se: Kada ste zadnji put ovo koristili? Da li ste bili zadovoljni svojom slikom u ogledalu? Da li vam je ovu stvar netko poklonio koga baš i ne volite? Da li vas ova stvar podsjeća na neku dragu osobu ili na neki izlazak, ili je možda baš suprotno? Odgovori na ova pitanja pomoći će vam da svaku stvar svrstate u jednu od sljedećih 5 kategorija.

 1. Predmete koje koristite svaki dan. To su stvari prikladne za svaku priliku, osnove na kojima gradite svoju svakodnevni stil šminkanja.
 2. Stvari za posebne prilike. To su sve one stvari zbog kojih se osjećate kao filmska zvijezda, ali ih ne nosite za posao. Pogledajte sada svaku stavku i zapitajte se zašto je volite toliko i kako se osjećate kada tu stvaku stavite na sebe.
 3. Stvari koje nikada ne koristite ili im je istekao rok trajanja. Imate ih iz nekog razloga … ali ih baš nikada ne koristite. Obratite pozornost na simbol otvorene valjkaste kutijice s brojem (npr. 6M ili 12M) – ovo je oznaka o tome koliko mjeseci možete koristiti proizvod nakon što ste ga jednom otvorili. Nakon isteka ovog roka, proizvođač više ne garantira za zdravstvenu ispravnost proizvoda. Stoga imajte to na umu i probajte se sjetiti kada ste neki proizvod koji dugo stoji u ladici otvorili. Da li padate pod utjecaj trenda ili vas je prodavačica uvjerila da će baš taj posebno formulirana losion promijeniti vaš život? Napravite listu obećanja “Nikad neću opet kupiti” koji uključuje karakteristike proizvoda iz ove hrpe, npr. presvijetle boje, proizvode koji uzimaju previše vremena i truda za korištenje, stavke koje daju lažna obećanja, itd. 
 4. Stvari koje bi koristili više ako … Nakon što očistite sve, možda otkrijete puder na koji ste potpuno zaboravili, ili predmet za koji ste mislili da ćete probati, ali na kraju niste… Prođite kroz ovu hrpu i budite iskreni prema sebi. Možda mislite da je parfem previše lijep da bi se nosio osim za prvi spoj. Možda ste htjeli taj poseban serum jednom koristiti u jutarnjoj rutini kad steknete naviku, ali nikako da vam postane rutina …. Pokušajte premjestiti trećinu iz ove hrpe na “Nikad neću opet kupiti ” listu.
 5. Duplikati. Zbog nereda, potpuno ste zaboravili da imate smeđe sjenilo i kupili ste još jedno. Za određene kategorije kao što su sjenila i lakovi za nokte točno iste boje potrošite prvo onaj kojeg ima manje, odnosno onog kojeg ste prije otvorili. Ako su viškovi baš jako veliki, podijelite ih prijateljicama.

Naravno, sve što je potrgano, ne da se otvoriti, prazne kutijice, bez poklopca, rasuto sjenilo koje čini vašu ladicu prljavom, sve su to stvari koje trebate baciti. Dobre stvari za koje ste odlučili da ih nećete koristiti dajte nekom članu obitelji ili prijateljicama, a stvari kojima je istekao rok trajanja bacite.

Vraćanje na mjesto

Ako ste primijenili sve ove korake, na kraju ćete dobiti tri potpuno čiste skupine: Predmete koje koristiti svaki dan, predmete za specijalne prigode i duplikate. Sada ih treba vratiti u vaše ladice, košare ili police. Evo nekih prijedloga.

 • Stavite svoje svakodnevne predmete na lako dostupno mjesto.
 • Stavite svoje posebne predmete na posebno mjesto kojem ćete pristupiti samo za one velike događaje.
 • Stavke za koje ste rekli “Možda ću ih nositi jednom” stavite na vidljivo mjesto i obećajte si da, ako ih ne iskoristite u roku od mjesec dana, bacate ih ili dajete nekom.
 • Stvorite prostor za duplikate i viškove. Sljedeći put kada vam nešto ponestane, prije kupnje novog provjerite ovo spremište da vidite da li ga već imate.
 • Spremite olovke za usta i obrve, te kistove vertikalno. Na taj način ćete imati bolji pregled boja koje imate, spriječiti ćete lomljenje vrhova olovaka, a i vjerojatno ćete se sjetiti kistove očistiti s vremena na vrijeme.
 • Kako biste izbjegli neurednu ladicu punu ruževa za usne koji se valjaju okolo, upotrijebite organizator s odvojenim pretincima. Ako imate ladicu koja je dovoljno duboka, možete poslagati uspravno svoje ruževi s naljepnicama okrenutim prema gore.
 • Brzo prepoznajte boje vaših lakova – Znate one male naljepnice u obliku točkica? One su dovoljno velike da stanu na vrh poklopca od laka. Premažite te naljepnice svojim lakovima, kad se posuše, stavite na odgovarajući lak i dobili ste pregledno sve svoje lakove bez da ih morate vaditi i okretati da bi vidjeli koje su boje!