U Facebook grupi In&out detoksikacija doma upravo smo završili detoksiciranje naše kuhinje. Sada možemo reći da naše kuhinje i ostave dišu, da u njima nema ničega suvišnog i da smo si je organizirali upravo onako kako nama odgovara. Naše kuhinje sada sadrže isključivo stvari i hranu koje koristimo svakodnevno, koje su nam lijepe i u kojima se osjećamo ugodno.

Zašto je važno riješiti se suvišnih stvari i što ćete naučiti prilikom prelaska na njegujući minimalizam?

Svi se mi danas osjećamo opterećeni svim stvarima koje imamo, informacijama kojima smo izloženi svaki dan, kao i neredom koji oko nas nastaje zbog te ogromne količine stvari. A njegujući minimalizam je upravo suprotno od toga, on nas uči kako da se riješimo svih suvišnih stvari bez da se pri tome osjećamo kao da nešto žrtvujemo. Uči nas kako otpuštati vezanost uz stvari, i razumjeti koliko nam je nešto stvarno važno.

Neočekivane dobrobiti od prihvaćanja njegujućeg minimalizma

Kada netko prihvati ideju njegujućeg minimalizma, to je općenito iz ogromne želje da se oslobodi nereda i kaosa, jer mu je dosta neprestane borbe s neredom, neprestanog organiziranja i reorganiziranja u namjeri da pobijedi nered. Fokus je na uklanjanju stvari kako bi se uklonio nered, kaos i onaj osjećaj “previše mi je”, ali kako se ostvaruje napredak (čitaj, nered nestaje) pojavljuju se u vama samima još neke neočekivane stvari:

# 1 Povećana samosvijest

Oslobađajući se suvišnih stvari, dovodite se u poziciju da morate donositi teške odluke o tome što želite zadržati. Otklanjanje viška otkriva stvari koje su vam važne; a sam proces oslobađanja otkriva puno o tome tko ste. Dok prolazite kroz svoje stvari, možda ćete biti iznenađeni otkrićem da stvari za koje ste dugo bili vezani, zapravo ne volite ili ne cijenite.

Naučit ćete više o tome tko ste i tko želite biti. I imat ćete više vremena posvetiti se stvarima koje volite; možete početi s novim zanatom ili hobijem. Ili čak započeti novu karijeru.

# 2 Povećano samopouzdanje

Često se u zadržavanju viška stvari skriva više toga nego što stvarno mislimo. Zadržavamo naše stvari iz mnogih razloga, od kojih nas većina povlači prema dolje, a ne da nas podiže.

Postoji osjećaj srama ako zadržite nešto i imate gomile stvari kojima ne možete upravljati, ali postoji i osjećaj srama ako mislite na to da se nečega riješite.  Ovaj drugi sram u jednom trenu postaje i osjećaj krivnje da ćete učiniti nešto loše ako se riješite nečega (npr. bacili ste mlinac za kavu koji vam je mama dala kada ste se prvi put preselili u svoj stan (a od tada je već prošlo 15 godina) iako više kavu ne pijete iz zdravstvenih razloga, ili više ne pijete tursku kavu jer imate aparat za esspreso kavu).

Kada stvari zadržavamo zato što se osjećamo “krivima”, mi nismo iskreni prema sebi.

Većina je doživjela situaciju da kada vam netko nenadano pozvoni, a vama se stvari nalaze po svuda, samopouzdanje vam pada. Neki idu do te krajnosti da napuštaju svoja društva, zatvaraju se u sebe, nikoga se ne usude pozvati kod sebe, kako nebi bili izloženi osjećaju srama i osuđivanju zbog gomile stvari i nereda.

Uz njegujući minimalizam dolazite do stanja da imate manje stvari, manje za pospremanje, te se otvaraju čisti i jasni prostori. Taj osjećaj čistoće vas preplavljuje, osjećaj samopouzdanja raste kada vidite koji ste red i mir postigli. A vjerojatno ćete se iznenaditi i novim mogućnostima i iskustvima.

 

# 3 Poboljšano zdravlje

Živjeti u stanju neprestanog stresa i osjećaja “previše mi je” je vrlo naporno. Kada eliminirate višak, imate vremena potrošiti više na svoje zdravlje i opuštanje. Vrijeme je za novi hobi ili za jednostavnu, svakodnevnu šetnju. Zamislite kako ćete se osjećati u šetnji bez osjećaja da postoji 50 stvari koje trebate napraviti kod kuće, ili priuštiti si kupku bez gotovo praznih boca šampona koji zatrpavaju police u kupaoni.

 

Njegujući minimalizam ne popravlja sve,

do njega se ne dolazi bez napora,

ali to je putovanje i način života koji donosi mnoge prednosti

izvan onoga što biste mogli zamisliti.

 

Mi smo u našoj grupi krenuli od detoksikacije naših kuhinja. Zašto? Zato što je to najprometnija prostorija u domu, svi imaju pristup, stalno mislimo da ćemo promijeniti svoje prehrambene i kulinarske navike, pa smo skloni nakupljanju kuharica, posuda, tava, lonaca, začina i svega ostalog. U velikom broju obitelji to je prostorija u kojoj se svi najduže zadržavaju, a u kojoj dolazi i do okupljanja gostiju. A što je ta prostorija manje opterećena, to će se u njoj svi bolje osjećati.

Još uvijek nam se stignete pridružiti. Potražite nas na sljedećem linku In&out detoksikacija doma.